Eelt en likdoorns of eksterogen
Eelt
Het vormen van eelt is een natuurlijke reactie van het lichaam om de huid te beschermen. Eelt is een beschermende verdikking van de huid die ontstaat door abnormale druk en wrijving.
In delen van de wereld waar mensen veel blootsvoets lopen, kan een dikke laag eelt ontstaan onder de voet, waardoor er een beschermende laag ontstaat. In andere delen van de wereld, waar mensen meer op schoenen lopen, kan eelt onder de voeten juist een probleem zijn.
Eelt vind je meestal onder de bal van de voet en op de hiel. Deze plaatsen dragen de meeste druk tijdens het staan en lopen. Wanneer het eelt dikker wordt, geeft dit meer druk tegen de huid en er ontstaat pijn.
Likdoorns
Likdoorns zijn verdikte (eelt)plekken van de huid die gevormd worden als reactie op extreme plaatselijke druk en wrijving. Ze zijn het resultaat van het beschermingsmechanisme van het lichaam om de huid en onderliggend weefsel te beschermen. Likdoorns zijn meestal hard en rond van vorm, met een kern.
Er zijn 2 typen likdoorns: Het eerste, meest voorkomende, type ontstaat op de tenen en aan alle zijden van de voet. Deze noemt men Heloma Durum (harde likdoorn) en wordt meestal veroorzaakt door niet goed passend/zittend schoeisel en teen-afwijkingen.
Het tweede type ontstaat tussen de tenen, wordt Heloma Molle (zachte/weke likdoorn) genoemd en is meestal het resultaat van botafwijkingen van de tenen. Doordat de tenen dicht tegen elkaar gedrukt worden, blijft de huid ertussen vaak zacht en week.
Heloma Durum
Bij veel mensen liggen de tenen niet plat en recht, maar meer gebogen/krom. Dit zou geen probleem zijn als we alleen op blote voeten zouden lopen. Maar wanneer de gebogen tenen in een schoen gaan met te weinig teen ruimte (in breedte en hoogte) ontstaan er vaak likdoorns. De tenen blijven gebogen/krom in de schoenen staan waardoor ze tegen de bovenkant van de schoenen drukken, meestal ter hoogte van de teengewrichten. De huid reageert op deze druk ter bescherming van de onderliggende structuren door op dat punt dikker te worden (eeltvorming) en er ontstaat een likdoorn.
Heloma Molle
De botten van de tenen hebben een zandloper vorm. Dat betekent dat de uiteinden breder zijn dan het middengedeelte. Hierdoor vallen de bredere uiteinden van de ene teen in het smalle middengedeelte van de andere teen, bij een rechte stand van de tenen. Wanneer dit niet het geval is, drukken de bredere uiteinden tegen elkaar en ontstaan er vaak zachte/weke likdoorns. Deze likdoorns zie je vaak tussen de 4de en 5de teen. De oorzaak hiervan is meestal een te strak en puntige schoenen of afwijkende teenstanden.
Oorzaak
Eelt onder de voet is meestal het gevolg van verkeerd bewegen op de voet. Bijvoorbeeld door een afwijkende voetstand of teenstand, maar ook als gevolg van andere klachten (knie-, heup-, rugklachten) waardoor er een ander looppatroon ontstaat, of ten gevolge van ziektebeelden zoals reuma. Verkeerde of slecht passende schoenen veroorzaken ook vaak eelt, met name op de tenen.
Klachten
Overmatige eeltvorming kan verschillende klachten geven uiteenlopend van branderigheid tot stekende pijn. Wanneer er een op een klein gedeelte van de voet extra hoge drukkrachten plaatsvinden kunnen er likdoorns/eksterogen ontstaan. Het eelt wordt op die plaats dus naar binnen gedrukt en er ontstaat een soort "doorntje".
Een likdoorn = eksteroog = eeltpit, kan erg pijnlijk zijn.
Podotherapeut
Herhaaldelijk terugkerende likdoorns op de voet zijn aanleiding om een podotherapeut te bezoeken. De podotherapeut heeft hier vaak passende oplossingen voor: dit kan zijn door een instrumentele behandeling aangevuld met een zooltherapie, bij verkeerde voetstand of looppatroon, of een teenstukje (=orthese) van siliconen, bij verkeerde teenstand.